Câţi bani ar aduce statului legalizarea canabisului şi a prostituţiei

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a anunţat intenţia de a legaliza canabisul, doar în scop medical, vehiculând însă spre sfârşitul anului trecut şi posibilitatea de a cere legalizarea prostituţiei în ţara noastră. Aceste două activităţi, deocamdată ilegale, ar creşte PIB-ul României cu cel puţin 300 de milioane de euro, potrivit ultimelor date ale INS.

Eurostat, organismul de statistică al Uniunii Europene, a decis în 2014 să contabilizeze contribuţia activităţilor ilegale la PIB, lucru transpus în ţara noastră de Institutul Naţional de Statistică.

În România, contrabanda cu ţigări este cea mai fructuoasă activitate ilegală, reprezentând 0,1% din PIB, urmată de producţia şi traficul ilegal de droguri (aproape 0,1% din PIB) şi prostituţia (0,01% din PIB)

Prostituţia: Practicantele sexului comercial lucrează 43 de săptămâni pe an   Potrivit INS, în mod oficial, autorităţile publice recunosc că există un număr redus de cazuri de prostituţie.    „La nivel naţional, nu există suficiente informaţii oficiale cu privire la prostituţie.

Conform recomandărilor Eurostat din estimările privind prostituţia se exclude traficul de persoane. Mai multe informaţii au fost obţinute de la organizaţii non-profit, care au putut furniza date privind fenomenul analizat”, explică INS.

Metoda folosită pentru estimarea producţiei este metoda ofertei conform recomandării Eurostat, luând în calcul numărul persoanelor practicante şi nivelul tarifelor practicate.    Redăm în copmtinuare fragmente din statisticile INS:   „Indicatorii estimaţi pentru prostituţie sunt: producţia; consumul intermediar; valoarea adăugată brută; consumul final al gospodăriilor populaţiei; export.

Din punct de vedere al timpului de lucru, sexul comercial poate fi considerat o activitate sezonieră, practicantele sexului comercial lucrând 43 de săptămâni pe an (ipoteze luate în calcul şi de alte state membre) sau chiar mai puţin, în funcţie de locul de desfăşurare a serviciilor.