La 12 ani, Messi îşi făcea singur injecţiile cu hormoni! Afla-i povestea !

„L-am urmărit de câteva ori la antrenamente. Chiar dacă știi în ce direcție merge, știi în ce direcție se îndreaptă… tot nu îl poți opri. Apoi prinde viteză. Te depășește oricând vrea. Se joacă cu tine”, e descrierea lui Gerard Pique pentru Messi.

Messi este talent pur, fără niciun dubiu, pur și simplu așa s-a născut. Mama lui povestea că micuțul Leo se juca fotbal în curtea școlii la grupa pregătitoare și nimeni nu îi putea lua mingea. Colegii lui și-au dat seama că nu exista vreo cale de a-i lua mingea, așa că au cerut școlii încă o minge pentru a putea atinge și ei balonul. Bunica lui mereu îi repeta că va ajunge cel mai bun fotbalist din lume. Ea a fost cea care se juca cu el și deseori îl ducea la meciurile echipei locale.

Într-o zi, un jucător lipsea de la echipa Grandoli, iar Messi a cerut permisiunea de a juca; însă antrenorul i-a spus că este prea mic. Nimeni nu avea încredere în el din cauza fizicului firav, iar acestă problemă l-a urmărit ceva timp. În cele din urmă, însă, Messi a intrat…. Și ce s-a întamplat a însemnat deschiderea unei noi file din istoria fotbalului. Messi pur și simplu s-a distrat cum a dorit și a marcat aproape la fiecare ocazie creată. După această prestație, antrenorul i-a spus bunicii să îl aducă pe Messi în fiecare zi la antrenament.

„Lăsați-mă cu matematica și literatura, eu vreau să joc fotbal”

Foștii colegi din echipa de juniori susțin că se simțeau protejați când jucau cu el în echipă; încă de la o vârstă fragedă inspira încredere și siguranță. „Cu Leo câștigam mereu cu 7-0, 8-0, 9-0,… fără el era 2-1, 3-2, se simțea absența lui. El a fost un lider pentru noi, a fost cel care ne-a câștigat meciurile”.

Mereu a fost o persoană calmă și modestă, însă dacă nu dădea goluri devenea furios. Lionel Messi nu putea să joace fără să dea gol, el mereu își dorea mingea și lucrul acesta se vede și în stilul lui din prezent.

Este un model demn de urmat, inspiră o echipă întreagă și scoate tot ce este mai bun din aceștia. În momentul în care îți pasează decisiv ești obligat să înscrii. Mic și fragil, a scos pe toată lumea din minți.

La vârsta de 11 ani, analizele au confirmat că avea un deficit hormonal de creștere care îi afecta dezvoltarea. Creșterea depindea de un tratament care era scump, 900 de lire pe săptămână. Singura grijă a lui Leo după ce a aflat această veste a fost legată de urmarea unei cariere în fotbal. Pasiunea era mai presus de orice, iar marea şansă a lui s-a numit Barcelona. A continuat să joace fotbal sub tratament medical pentru că fotbalul este pentru el un stil de viață cu care s-a obișnuit de mic, de pe străzile din Rosario, loc dedicat în întregime fotbalului.

Loialitatea este o trăsătură care te definește și te maturizează ca fotbalist. A iubit Barcelona încă de pe vremea când Kluivert juca acolo. De-a lungul anilor lucrul acesta a fost confirmat: Lionel Messi joacă de o viața la același club care l-a facut mare. Şi pe care l-a făcut mare.

Tatăl lui a încercat să găsească un club care își permită să îi plătească tratamentul, deoarece familia nu mai putea. După o tentativă eșuată cu River Plate care susținea că Messi este prea scund pentru a ajunge fotbalist mare, a venit oferta de la agentul Barcelonei, iar tatăl lui a decis să meargă acolo.

„Am fost foarte trist, dar, de asemenea, și fericit că voi putea juca acolo”, rememora Messi peste ani momentul în care a aflat că trebuie să meargă pe un alt continent pentru a-şi urma visul.

Messi şi primele contacte cu La Masia

Povestea magicianului la Barcelona începe la Academia de juniori, celebra La Masia, unde i-a fost destul de greu să se adapteze. Pique spune că era retras în vestiar și nu prea vorbea cu ceilalți. Era doar un copil fragil, dar foarte talentat.

Antrenorul a fost impresionat de el și le-a spus jucătorilor să aibă grijă cu el și să îl ferească de intrări mai dure, însă toți au fost amuzați de cele auzite pentru că oricum nu îi puteau lua mingea.

Cei din conducerea Barcelonei erau sceptici în privința lui, iar situația părea incertă. Într-un final cei de la Barcelona au realizat că Messi este o investiție bună pentru club și au hotărât să îi ofere un contract.

De la o vârstă fragedă, aspirațiile lui au fost mari. În Barcelona a rămas doar cu tatăl său, restul familiei s-a întors în Argentina. Cu toate acestea, el mereu era auzit spunând că la Barcelona va reuși. Avea regrete, se simțea vinovat că familia a fost divizată din cauza lui. Nu au existat garanții. Dacă nu dădea randament, putea fi trimis acasă după un an. A avut răbdarea necesară pentru a arăta ceea ce poate. La debutul în echipa de tineret a dat patru goluri. „Visul meu e să-i întrec pe cei din echipa mare”, spunea tânărul Lionel Messi.

La Barcelona a găsit oamenii potriviți pentru a-l forma. Astfel, strălucirea lui nu a fost umbrită, i s-a oferit tărâmul perfect pentru a performa, pentru a se dezvolta ca om şi fotbalist. Barcelona i-a oferit lui Leo condiții pe care nu ar fi putut să le aibă în altă parte.

Şansa lui Messi la prima echipă

Frank Rijkaard avea nevoie de jucători de la Barcelona B pentru un meci amical. Curios dacă se poate baza pe cineva, a primit răspunsul: „Îi avem pe acești jucători și pe Messi”. Faima tânărului creștea ușor-ușor, astfel că atât Spania, cât și Argentina îl doreau. Leo mereu și-a dorit să joace pentru Argentina și alegerea a venit firesc.

Atmosfera din interiorul vestiarului catalanilor l-a făcut pe tânărul jucător să se adapteze repede. Ronaldinho îl trata ca pe un fiu. Să fii luat sub aripa protectoare a celui mai bun jucător al planetei, iată un factor decisiv în dezvoltarea lui Lionel. Nu este atât de ușor să intri într-un vestiar plin de jucători „grei” la 16 ani.

„Ronaldinho m-a făcut să mă simt ca acasă”, a afirmat Messi. Antrenorul venit din școala olandeză, Rijkaard, a avut răbdare cu el. Pe atunci nimeni nu era conștient că Messi va ajunge cel bun jucător din lume.

Odată cu debutul la prima echipă a venit și golul din pasa lui Ronaldinho. Îi puteai citi fericirea pe chip. Probabil că încă nu era conștient de ce realizase. Era o încântare să îi vezi pe amândoi – Messi și Ronaldinho – jucând în aceeași echipă, deși reprezentau două tipologii diferite de jucători. Ronaldinho este omul spectacol, se bucură de fiecare clipă, în timp ce Messi este un jucător care evoluează în fiecare meci ca și cum onoarea lui ar fi la mijloc. Cu toate aceste diferențe, exista chimie între ei. Lumea a devenit conștientă de Messi după un meci al Barcelonei contra lui Juventus. Atunci a fost momentul când el și-a făcut un nume. „Nu am văzut niciodată un jucător atât de bun la această vârstă”, spunea Fabio Capello după meci.

Planul lui Guardiola pentru Messi

Fani ai Barcelonei povestesc și acum. „Am fost la un El Clasico. A marcat 3 goluri atunci… 3 goluri în derby. A fost incredibil. Apărarea lui Real Madrid avea coșmaruri cu el”. A urmat probabil cea bună perioadă din cariera lui Messi. Era Guardiola l-a definitivat ca jucător cheie pentru Barcelona, deoarece Ronaldinho plecase din echipă. Guardiola mereu a fost un antrenor controversat, care a luat decizii dificile. El de fapt construia la Barcelona o echipă în jurul lui Messi, de aceea a fost mutat din dreapta în centru și l-a jucat număr „9” fals. Poziția era perfectă pentru el, Messi trebuia să aibă mingea mereu. Messi fără minge este ca Jimi Hendrix fără chitară. Jucători ca Xavi și Iniesta au fost esențiali în planul lui Pep. Erau genul de jucători care se înțelegeau din priviri cu Messi. Argentinianul este tipul de jucător care transformă fiecare dezvantaj în avantaj. Înălțimea nu l-a oprit să se înalțe și să marcheze cu capul în finala Champions League.

Nu sunt mulți jucători care pot să alerge atât de repede cu mingea aproape de picior. Pentru el fiecare pas este o oportunitate de a schimba direcția. Garantat este cel mai bun jucător de picior stâng din lume, dar piciorul lui drept nu este doar pentru mers. Își folosește dreptul ca pe un arc. Are o precizie atât de mare încât nu e nevoie să șuteze tare pentru a înscrie. José Manuel Pinto a declarat că la antrenamente nu voia să joace împotriva lui deoarece era o mașinărie când trebuia să înscrie.

Argentinianul nu a speriat doar apărări și coechipieri. A reușit să îl îngrozească și pe compatriotul său Diego Simeone, antrenor la Atletico Madrid. Într-un meci împotriva Barcelonei echipa lui Simeone a reușit să marcheze, însă antrenorul nu s-a bucurat, un lucru foarte ciudat pentru că lumea îi cunoaște stilul vulcanic de a se manifesta după reușitele echipei sale. După meci jurnaliștii l-au întrebat: „Diego, de ce nu te-ai bucurat după reușita lui Fernando Torres?”, iar antrenorul lui Atletico Madrid a răspuns: „Deoarece l-am văzut pe Messi la încălzire”. Și avea motive reale să se teamă. Messi a intrat și din postura de rezervă a reușit să marcheze.

Bunica lui, femeia care îi spunea că o să ajungă cel mai bun fotbalist din lume, nu a trăit suficient pentru a vedea cât de departe a ajuns nepotul său. Lionel îi dedică ei aproape fiecare gol. Degetele ridicate deasupra capului către cer semnifică faptul că golul a fost marcat pentru ea. Profesionalismul cu care a jucat în teren l-a făcut să nu aibă accidentări grave și să își mențină un randament ridicat la un nivel constant. În viața personală nu a fost implicat în scandaluri, a avut mereu un comportament frumos față de fani. La acestea se adaugă și gesturile de caritate care i-au consolidat poziția de persoană publică modestă și umilă.

Cifrele lui din ultimii 3 ani vorbesc de la sine, iar la 32 de ani rămâne în continuare probabil cel mai bun jucător din istorie. Ziua în care Messi se va retrage va fi o zi tristă pentru fotbal, dar până atunci Messi se va mai bucura cu siguranţă de o serie de performanţe. Iar astăzi, al șaselea Balon de Aur din carieră este una dintre ele.